• Lorem ipsum

Onderhoud algemeen


Sanita zoekt over de hele wereld naar de beste leersoorten en materialen om daar op ambachtelijke wijze met trots mooie producten van te maken. Ook duurzaamheid is daarbij een belangrijk argument. Sanita klompen worden dan ook geproduceerd onder goede arbeidsomstandigheden voor de werknemers in eigen Europese fabrieken. Daarnaast worden er nieuwe bomen aangepland voor elke boom die wordt gebruikt voor voor de produktie van houten klompzolen. Er wordt dus alleen gebruik gemaakt van zogenaamd FSC gecertificeerd hout.

Wij verkopen naast Sanita klompen ook onderhoudsmiddelen van het merk Collonil. Deze zijn meteen te bestellen bij de klompen va je keuze.
Hieronder volgt een lijst met materialen die door Sanita worden gebruikt, inclusief een algemeen onderhoudsadvies: Voordat je de klompen gaat dragen, raden wij je aan deze altijd te behandelen met een vuil- en vocht werende spray (Collonil). Indien je deze behandeling regelmatig herhaalt, blijven jouw klompen langer mooi.

 

Onderhoud per materiaal

• Leer: Gebruik schoencrème om het leer te voeden en soepel te houden. Je kunt het leer ook inspuiten met een spray van Collonil of een soort gelijke spray ter bescherming van het leer. Vlekken kunnen met een licht vochtige doek worden afgenomen.

• Geoliede Nubuck: Om de geoliede nubuck te beschermen en waterafstotend te maken, kunnen ze worden ingespoten. Vlekken kunnen met een zachte staalborstel worden weggepoetst; daarna opnieuw voeden met lederwax.

• Geoliede Suede: Voor gebruik inspuiten met een vario spray of nanospray. Vuil met een zachte droge doek afvegen. Vlekken kunnen met een zachte staalborstel worden weggepoetst; daarna opnieuw voeden met lederwax.

• Suède: Vlekken op een suède klomp met een vochtige doek behandelen. Of maak gebruik van een suedeborstel (zachte staalborstel) om de klomp schoon te maken. Je kunt de klomp inspuiten om vuil- waterdicht te maken.

• Pony- of koeienhaar: Klompen gemaakt van pony-of koeienhaar worden het best onderhouden met een vocht- en vuil werende spray. Eventuele vlekken kunnen worden schoongemaakt met een vochtige doek. Pas op met het dragen van een broek bij deze klompen. Er kunnen kale plekken ontstaan door het schuren van bv de rand van je spijkerbroek.

• Textiel: Vlekken moeten worden behandeld en schoongemaakt worden met een vochtige doek. Inspuiten voor het dragen voorkomt dat de klompen vuil en vocht opnemen.

• Houten zool: Hout is sterk en gaat jaren mee, maar pas op; stoot niet met je hak tegen iets hards of laat ze bijvoorbeeld niet van de trap vallen. Wanneer de hak net verkeerd ergens tegenaan komt, kan het hout chippen. Door de natuurlijke materialen is dit weer eenvoudig terug te lijmen evt. in combinatie met houtvulmiddel. Nog een tip: Schuurpapier kan gebruiksporen en vuil makkelijk van de houten hak verwijderen. Je kunt de hak ook insmeren met olijfolie ter bescherming of om donkerder te maken.

Droog natte klompen niet in een afgesloten ruimte of bij een warmtebron! Zorg dat de klompen op een natuurlijke wijze met voldoende ventilatie kunnen drogen.
Komt je er niet uit qua onderhoud, dan adviseren wij u een schoenonderhoudsspecialist te raadplegen.
Studio Sanita is niet aansprakelijk voor verkeerd gebruik van het onderhoudsadvies. Laat je klompen altijd vakkundig herstellen door schoenmaker.